Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

MR Spektroskopi

MR-Spektroskopi

MR Spektroskopi Nedir?

MR spektroskopi; Beyinde bir takım lezyonların uğradığı biyokimyasal farklılıkları ve metabolitlerin ölçümlerini yapan son derece keskin teşhis koyma konusunda önemli bir MR çekim uygulamasıdır.  Beyin MR çekiminde beyinde bir lezyon olduğu tespit edildikten sonra bu lezyonun tipinin karakterinin belirlenmesi amacıyla MR spektroskopi tetkiki yapmak lezyonun ayrıntılarını tanımlamak için son derece önemlidir.  

Spektroskopi normal beyin ile normal olmayan beyin dokusu arasındaki biyokimyasal mukayese yapan bir görüntüleme tetkikidir.  Böylelikle beyindeki lezyonun tümör olup olmadığı veya tümör olması durumunda tümörün karakteri ve yapısı hakkında mukayeseli olarak ayrıntılı kimyasal bir harita çıkartmaya yarayan çok geliştirilmiş bir radyolojik tetkiktir.

Ayrıca bu tetkik ile başka birçok hastalıklarda tespiti elde edilmektedir.  Felç,  epilepsi hastalarının beyin dokularındaki kimyasal ve yapısal değişiklikleri,   beyin dokusundaki lezyonun varlığı,  ışın tedavisi alan hastaların beyinde yarattığı hasarlı alanların neler olduğu,  radyasyon nekrozu denilen ışın tedavisinin zararlarını ortaya çıkaran tetkiklerden biridir.

MR Spektroskopi Nasıl Yapılır?

MR spektroskopi normal beyin MR ile aynı cihazda görüntülenir.  Ancak MR spektroskopi single ve multivoksel tekniği kullanılarak çekim gerçekleştirilir.  Bu teknikte normal ve hasarlı olduğu düşünülen bölgeden birden fazla kimyasal metabolik ölçütler hesaplanarak haritaları çıkartılır.  MR spektroskopi tetkikinde kullanılan bazı metabolitler şunlardır;  aminoasitler,  lipit,  laktat,  alanin,  asetil aspartat,  kolin,  kreatin,  myoinositol gibi biyokimyasal ajanların haritaları çıkartılır.

Bütün bunlar grafik haline getirilir ve ölçüleri alınır.  Bu ölçümler sonucunda beyinde bulunan lezyonun tümör olup olmadığı veya tümör ise ne tip bir tümör olduğu kaçıncı derecede bir yayılma gösterdiği radyasyondan dolayı ne kadar etkilendiği gibi birtakım detaylı bilgilerin öğrenilmesini sağlar.

MR Spektroskopi Çekimi Nasıl Yapılır?

MR spektroskopi çekimi normal klasik MR çekimlerinden farklı değildir.  Hasta MR çekiminde nasıl MR cihazının masasına sırtüstü uzanıp kıpırdamadan yatıyorsa aynı şekilde MR spektroskopi çekimi yapılırken de sırtüstü yatar yaklaşık olarak 10-15 dakika gibi bir sürede çekim işlemi gerçekleştirilir.

İlginizi Çekebilir  Traktografi

MR Spektroskopi Çekiminin Zararı Var Mıdır?

MR spektroskopi çekimi klasik MR çekiminden farklı değildir.  MR çekimi x ışını ve radyasyon içermediği gibi MR spektroskopi çekimi de radyasyon içermez.  Dolayısıyla tamamen güvenilirdir.  Aynı şekilde klasik MR’da olduğu gibi radyo dalgaları ile çalışır yani kısaca zararsızdır.

MR Spektroskopi Çekimini Sonucumu Ne Zaman Alırım?

MR spektroskopi çekimi beynin ayrıntılı olarak kesitlere ayrılarak çekilmesi işlemidir ve tüm kesitler radyoloji uzmanı tarafından okunur ayrıntılı bir şekilde incelenir.  Biyokimyasal metabolitleri ölçülendirilir ve bunlar değerlendirilir.  Çekim sonucunda çıkan grafikler radyoloji uzmanı tarafından incelenerek analiz edilir.  Bu normal MR sonucundan daha farklı ve daha uzun bir çalışma gerektirir.  Ancak özel görüntüleme merkezinde gerçekleştirilen MR spektroskopi sonucu 1 gün sonra raporlanır.

MR Spektroskopi Fiyatları 2025

MR spektroskopi fiyatları daha ayrıntılı bir inceleme gerektirdiği için normal klasik MR fiyatlarından belli oranda farklılık gösterebilir.  Ancak herkesin ödeyebileceği maliyete sahiptir.  Bu konuda en sağlıklı bilgi görüntüleme merkezini arayarak onlarla iletişime geçerek hem randevu almak hem de fiyat öğrenmek en doğru işlemlerden biridir.

Beyin Tümörleri Tanısında MR Spektroskopi Önemi

Beyin tümörlerinde tümörün beyne verdiği hasarın tespit edilmesini sağlamak amacıyla kullanılan görüntüleme yöntemine MR spektroskopi denir.  MR spektroskopi tetkiki ile tekrarlayan tümörlerde son derece sağlıklı bilgiler sunmaktadır.  Patolojik dokuların oluştuğu durumda gerekli olan analizlerin yapılmasını sağlar.

Bunları tespit etmek ve analiz ekmekte kullanılan yöntemlerden biri MR spektroskopi yöntemidir.  Yapılan bu analizler ile dokuların birbirleri ile aralarındaki ilişki son derece ayrıntılı bir biçimde görülmekte ve araştırılmaktadır.  Hastalar açısından MR spektroskopi çekiminin ağrı acı ya da rahatsız edici hiçbir durumu bulunmaz,   son derece konforlu bir biçimde klasik MR çekimlerinden farksız olarak çekim işlemi gerçekleştirilir.  Ancak bu çekimi yaptıracak olan hastaların bazı konulara dikkat etmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  MR Artrografi

Klasik MR çekimlerinde olduğu gibi hastanın üzerinde hiçbir metal eşyanın bulunmaması gerekir.  Yine aynı şekilde hastada kalp veya kalıcı platin protez çivi olması durumunda kesinlikle böyle bir çekim gerçekleştirilemez.  Çünkü MR cihazı manyetik bir alan oluşturduğu için bu durum hasta açısından son derece zararlıdır.  MR spektroskopi çekiminden önce hasta cihaz olan masaya yatırılır ve hasta çekim işlemi bitene kadar kesinlikle hareket etmez.

Hastanın hareket etmesi görüntülerin bozuk çıkmasına sebep olacağından görüntü sağlıklı olmayacağı için çekimin tekrar çekilmesi gerekebilir.  MR spektroskopi çekiminde hastaya çekim süresi boyunca giydirmesi için önlük verilmektedir.

MR Spektroskopi Çekiminde Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

MR spektroskopi çekimi klasik MR çekimlerinden da özel bir çekimdir.  MR spektroskopi ile beyinde bulunan metabolitlerin miktarı ölçülür.  Bu ölçümü gerçekleştiren manyetik rezonans cihazıdır.  Aynı zamanda bu metabolitlerin kimyasal farklılıklarını da grafik biçimine dönüştürerek ekrana yansıtır.  Genellikle beyin tümörleri teşhisi yapılan hastalarda bu tümörün yapısının anlaşılması kitlenin lezyonlarının ne tür olduğunun saptanması,  tümörün habis selim mi olduğunun incelenmesini sağlayan bir görüntüleme sistemidir.

Bütün bu hastalıkların ayrımı MR spektroskopi cihazı sayesinde yapılmaktadır.  Dolayısıyla habis tümörlerin derecesinin belirlenmesi durumunda ona göre bir tedavi programı yapılması hasta açısından son derece önemlidir.  ayrıca hastaya cerrahi müdahale yapılmışsa veya hasta radyoterapi tedavisi olmuş ise ışın alarak tedavisinden sonraki tümörün durumu çevre dokulara nüksedip etmediği veya hastaya radyoterapi ile verilen hasarın hangi boyutta olduğunun anlaşılması açısından son derece önemli rol oynar. MR Spektroskopi Fiyatları hakkında bizimle iletişime geçiniz.